4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ
09 Şubat 2021

 

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. 

Kanser önlenebilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmektedir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. 

Kanser önleme çalışmalarında tütün ve obezite ile mücadele devam edecektir. KETEM’lerimizde “Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle Meme, Kolorektal ve Serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz verilmektedir. 

Uygulanan kanser tarama programlarının etkinliğinin artırılması için ulusal standartlar belirlenmiş ve yayınlanmıştır. Bu çerçevede; ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle meme kanseri tarama yaşı 40’a indirilmiştir. Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) programına HPV testleri de ilave edilmiştir. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın gaitada gizli kan testi ve kolonoskopi ile taranmaları sağlanmaktadır. 

Prostat kanserleri için 50 yaş üstü erkeklere her yıl yapılacak PSA (ProstatSpesifik Antijen) tetkiklerini içermektedir. Bütün bu taramalar sayesinde bu kanser türlerinde de erken teşhis imkânları artmakta ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilmektedir. 

Ülkemizde kanserle olan mücadelemiz bütün toplumsal unsurların desteği ile devam etmelidir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maratondur ve ekonomik güç ile birlikte halkımızın da aktif katılımını gerektirmektedir. Bu kapsamda tüm halkımızı KETEM’lere bekliyoruz eğer buna fırsat bulamazlar ise en yakın Aile Sağlığı Merkezine mutlaka bekliyoruz.

Farkındayız, kanseri yeneceğiz.

Unutmayın Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır.