KUDUZ, KUDUZ RİSKLİ TEMAS VE PROFİLAKSİ EĞİTİMİ
Kuduz; insanlarda ve birçok memeli hayvanda ölümcül seyreden ensefalomiyelite yol açan akut viral bir zoonotik hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 59.000 kişiden fazla insan kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir. İnsan vakalarının çoğuna kuduz köpeklerin sebep olduğu ısırıklar neden olmaktadır. Hastalık özellikle Asya ve Afrika kıtalarında yaygın olarak görülmektedir. Her yıl Asya’da yaklaşık 35.000 kişinin Afrika’da ise 21.000 kişinin kuduz hastalığına yakalandığı tahmin edilmektedir. DSÖ tarafından 2030'a kadar köpek kaynaklı kuduzdan insan ölümlerini sona erdirmek için küresel stratejik plan hazırlanmıştır.
Bakanlığımıza yılda yaklaşık 250.000 kuduz şüpheli temas bildirimi olmakta, bunların çoğunluğu da hastalıktan korumak için aşı programına alınmaktadır. Kuduz riskli temasa maruz kalındığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Ancak riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür.
Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Tarafından her yıl düzenli olarak yapılan ‘Kuduz, Kuduz Riskli Temas ve Profilaksi Eğitimi’’ düzenlenmiştir. Bu kapsamda İl/ İlçe düzeyinde katılım sağlayan 126 katılımcıya Sivas Numune Hastanesi Konferans Salonunda 26 Şubat 2024 tarihinde ‘Kuduz, Kuduz Riskli Temas ve Profilaksi Eğitimi’’ verilmiştir.
Eğitim de Sivas Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doktor Caner ÖKSÜZ tarafından Kuduz, Kuduz Riskli Temas ve Profilaksi uygulamaları eğitimi verilirken; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Dr.Öznur HASDEMİR tarafından ise Kuduzla mücadele ve Profilaksi Uygulamalarının yürütülmesinde genelge kapsamında Kuduz, Kuduz Riskli Temas Bildirim Sistemi hakkında eğitim verilmiştir.