EK GIDAYA GEÇİŞTE TUZ
10 Kasım 2022

EK GIDAYA GEÇİŞTE TUZ

AŞIRI TUZ TÜKETİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Aşırı tuz tüketiminin neden olduğu hastalıklar:

  • Hipertansiyon: Türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfusun beşte (%22) biri hipertansiyon hastasıdır. 45-55 yaş arasında her üç kişiden biri, 55-65 yaş arasında her iki kişiden birisinde hipertansiyon vardır.
  • Kalp-damar hastalıkları
  • Böbrek hastalıkları
  • Osteoporoz (kemik erimesi)
  • İnme
  • Bazı kanser türleri

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: 2025 YILINA KADAR KİŞİ BAŞI TUZ TÜKETİMİNİ %30 AZALTILMASINI HEDEF KOYMUŞTUR.

Günlük tuz alımı azaltılmalıdır

Besinlerimizin doğal olarak  içerdiği tuz dahil
1 tepeleme çay kaşığı veya silme tatlı kaşığını (5 gram) geçmemelidir
Kullanılan tuz İYOTLU olmalıdır.

 Tuz alımını azaltmak için;

Yemeklerde kullanılan tuz miktarı  azaltılmalı

Yemekleri tatlandırmak için  çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz, limon ve sarımsak kullanılabilir

Yemeklerin tadına bakmadan  tuz eklenmemeli

Sofradan  tuzluk ve tuzlu soslar kaldırılmalı

Salata ve söğüşlere  tuz eklenmeyebilir

Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin, peynir gibi besinleri à yıkama, suda bekletme vebekletme suyunu birkaç kez değiştirme yöntemleri uygulanabilir

Müdürlüğümüz ÇEKÜS birimi çalışanları tarafından, 17 ilçe toplum sağlığı merkezi, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yönelik 12,17,25,31 Ekim tarihlerinde Sivas Numune Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen eğitimlerde Müdürlüğümüz diyetisyenleri tarafından da bilgilendirmeler yapılmıştır. Aile hekimliklerinde bebek izlem takibi yapılırken tamamlayıcı beslenmede 2 yaşa kadar tuz, şeker ve herhangi bir katkı maddesi  kullanılmaması gerektiği konusunun önemi vurgulanmıştır. 


  • tuz3.jpg
  • tuz2.jpg
  • tuz1.jpg