Kadın ve Üreme Sağlığı, öncelikle bireylerin sağlıklı üreme haklarına saygılı, çiftlerin istedikleri zaman ve istedikleri sayıda, bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmalarının sağlanması, anne ölümlerinin önüne geçebilmek, güvenli anneliğin her kadın tarafından yaşanabilmesi için, kadının ömrü boyunca sağlıklı ve kaliteli yaşam sürdürebilmesi için politik, yasal ve sağlık sistemleri ile ilgili düzenlemeleri yapmasının esas alındığı faaliyetleri sürdürmektedir.
Kadın ve Üreme Sağlığı hizmetlerini eşit, ulaşılabilir, nitelikli, modern ve sürdürebilir kılarak hastalık ve ölümleri azaltmak en önemli hedefimizdir. Bu hedefe ulaşmak için ilgili paydaşlarla işbirliği sağlayarak hayat boyu kadın ve erkeğin üreme sağlığının korunması ve geliştirilmesi için gerekli konularda gerekli çalışmalar yapmaktayız.
Aynı inançla doğumdan itibaren bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemi boyunca geçen sürede sağlık hizmetlerine erişilebilirlik, sağlık hizmetlerinden faydalanma, bu hizmetlerin kalitesi ve hizmet sunumunda aynı ölçütlere uyulması bebek ve çocuk ölümlerini önlemenin yanı sıra, bebeklerin sağlıklı gelişimlerini sağlamada ve sağlıklı bir toplum yapılanmasında son derece önemlidir.
Sivas Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi olarak, İlimiz anne ve bebek sağlığını korumak, anne ve bebek ölümlerini en aza indirmek, doğum öncesi, doğum, doğum sonu bakım, bebek-çocuk-ergen sağlığı hizmetlerinin kalitelisini arttırmak amacıyla 17 ilçe toplum sağlığı merkezi ÇEKÜS çalışanları, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yönelik 03 Ekim 2022 tarihlerinde Sivas Numune Hastanesi Konferans Salonunda hizmet içi eğitim düzenlenmiştir.
Eğitim birim sorumlusu Uzm.Dr. Esma KILIÇ ve birim şefi Ebe Dilek YILDIZ BACAK’ın birim çalışmaları, yürütülen programlar, eksiklerimiz ve yapılması planlanan çalışmalardan bahsedilen açılış konuşmaları ile başlamıştır. Doğum Öncesi Bakım, Doğum Sonu Bakım, Bebek, Çocuk ve Ergen İzlem Protokolü ve Okul Sağlığı Çalışmaları konulu eğitimleri Uzm. Dr. Nagehan EKİCİ KOŞAROĞLU, Aile planlaması yöntemleri, 1. Basamakta Riskli Gebe Takibi eğitimi Uzm.Dr. Ayşe Duygu TUFAN, Neonatal Tarama Programı eğitimi Hemşire Nurgül DİVRİK, Gelişimsel Kalça Displazisi Eğitimi Uzm.Dr. Mehmet Burak GÖKGÖZ, Görme Tarama Programı eğitimi Uzm.Dr. İsmail POLAT ve İşitme Tarama Programı eğitimi Ebe Ayşe Kader SAYAN tarafından verilmiştir.