Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan “gluten” isimli bir protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalık olup yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir.
Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir. Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmelidirler.
Ülkemizde Çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olup Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında Çölyak hastası olduğu tahmin edilmekte, ancak yüzde 10’nuna tanı konulduğu dikkate alındığında 25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmektedir. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre ülkemizde çölyak tanısı alan hasta sayısı 2016-2017’de 40.703 olup 2019 yılı Mayıs ayı itibari ile 68.123 olarak belirlenmiştir.
Tek tedavi yöntemi olan glutensiz diyet tedavisine uyulmadığında bağırsak yüzeyindeki hasara bağlı olarak; çölyak krizi, İlerlemiş emilim bozuklukları, nörolojik semptomlar, sindirim sistemi kanserleri, B12 vitamini eksikliği, demir eksikliği ve folik asit eksikliği anemisi görülebilir.
Dünya Sağlık Örgütü, Çölyak hastalığının önemini belirtmek ve hastalık hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla 9 Mayıs’ı Dünya Çölyak Günü olarak belirlenmiştir. Müdürlüğümüzce Sivas Valiliği himayesinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün katkılarıyla 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde farkındalık oluşturmak amacıyla ilimizde kayıtlı olan çölyak hastası çocuklarımız için etkinlik düzenlenmiştir.