1 Aralık Dünya AIDS Günü
09 Şubat 2021

AIDS, korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, kan transfüzyonu gibi yollarla ve gebelik ya da doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilen bir hastalıktır. Geçiş yolları nedeni ile HIV enfeksiyonu, erişkinlerin yanı sıra, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir.

Önlenebilir bir hastalık olan HIV/AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır. Tek eşliliğin yanı sıra, cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yollarıdır.

Hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile ölümler azalmakta ve kişiler yaşantılarına devam edebilmektedir. Uygulanan ilaç tedavisi ile bulaşıcılık azalmakta,  gebelik sırasında uygulanan tedavi ile birlikte anneden hastalık bulaşması engellenmektedir.

Hastalıktan korunmak için henüz aşı bulunmamaktadır.

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2017 yılı raporuna göre; dünyada 2016 yılı içinde yaklaşık 1,8 milyon kişinin HIV’e yakalandığı, 36,7 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir.

Ülkemizde de farkındalığın ve test imkânlarının artmış olması ile birlikte, tanı alan vaka sayısında göreceli bir artış olmasına rağmen Türkiye HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir.

Bakanlığımız; akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde hastalığın azaltılması hatta ortadan kaldırılması “AIDS hastalığının olmadığı bir dünya” için çalışmalarını sürdürmektedir.

İlgili broşür ve afişleri aşağıdaki resimlerden inceleyebilirsiniz.

  • aids - broşür.jpg
  • aids - afiş 1.jpg
  • aids - afiş 2.jpg