31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
01 Haziran 2023

31 Mayıs tarihi,  tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildi. Her yıl değişik temalarla tütün kullanımının sağlık risklerine dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü, 2019 yılının temasını “tütün ve akciğer sağlığı” olarak belirlemiştir.

            Tüm dünyada ve Türkiye’de en yaygın kullanılan tütün ürünü sigaradır. Dünyada her yıl tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle milyonlarca kişi yaşamını yitirmektedir. Kendisi sigara içmediği halde başkalarının içtiği sigaraların zararlı etkilerinden dolayı her yıl binlerce kişi hayatını kaybetmekte olup bu durumdan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır.

            Tütün dumanında formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum gibi 4000'den fazla kimyasal madde vardır. Bu maddelerin 70'den fazlası kansere neden olmaktadır. Bu kimyasal maddeler tütün dumanında oldukça fazla miktarda bulunmaktadır.

            Sigara sadece içene değil, çevresindekilere de zarar vermektedir. Dumanı ile etrafa yayılan zararlı maddeler sadece nefesle değil, cilt üzerinden de emilerek vücuda zarar verebilir. Kana rahatlıkla karışarak vücudun bütün organlarını olumsuz etkiler. Sigara dumanının insan vücudunda doğrudan temasta olduğu organların başında solunum sistemi ve akciğerler gelmek­tedir. Aslında solunum yollarında çevresel zararlı etkenlere karşı oldukça güçlü koruyucu mekanizmalar bulunmaktadır. Bu koruyucu mekanizmalar arasın­da, solunum yollarının iç yüzeyinde bulunan tüycükler ve solunum yolla­rının iç yüzeyinde nemliliği sağlayan salgılar önemli rol oynamakta ve solunum yollarına çevreden gelebilecek zararlı etkenler kontrol edilebi­lmektedir.

            Sigara dumanı, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının bu koruyucu mekanizmaları üze­rinde olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Sigara içilmesi du­rumunda solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir. Bunlar arasında; akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfek­siyonlar hatta alerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, sigara içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur.

            Akciğerlerde meydana gelen bu hastalıklar ortaya çıktığı zaman tedavi amacı ile çeşitli uygulamalar yapılabilir. Ancak önemli olan bu hastalıkla­rın meydana gelmesinin önlenmesidir. Sigara içme alışkanlığını hiç edinmemek bu açıdan oldukça  önemlidir. Sigara içenlerin de vakit geçirmeden bu alışkanlıklarından vazgeçmesi ve sigara­yı bırakmaları daha sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için gereklidir.

            Tütünle mücadelede birinci amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. İkinci amacımız ise sigarayı bırakmak isteyen nikotin bağımlılarına sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171 numaralı telefonu aradıkları takdirde, en yakın Sigarayı Bırakma Polikliniği’ne yönlendirileceklerdir. İlimizde Yıldızeli Toplum Sağlığı Merkezi, Sivas Numune Hastanesi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve İbn-i Sina Toplum Sağlığı Merkezi’nde Sigara Bırakma Polikliniklerimiz bulunmakta ve hizmet vermektedirler.                    

        İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı başkanlığına bağlı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele birimi tarafından Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve bu bilincin artarak devam etmesini sağlamak amacıyla İva Park Alış- Veriş Merkezinde stant çalışması,  Paşabahçe Mesire Alanında vatandaşlara yönelik bilgilendirme faaliyetleri yapılmıştır.

            Sonuç olarak insan sağlığının en önemli düşmanı sigara ile mücadele etmek ve Dumansız Hava Sahası oluşturmak hepimizin görevi olmalıdır. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü vesilesi ile tüm vatandaşlarımızın gününü kutluyor ve sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızın 'Dumansız Bir Hava Sahasında' yaşamasını temenni ediyoruz.

  • WhatsApp Image 2023-05-31 at 16.16.15.jpeg
  • WhatsApp Image 2023-05-31 at 16.50.19.jpeg
  • WhatsApp Image 2023-05-31 at 16.05.13 (1).jpeg
  • WhatsApp Image 2023-05-31 at 16.17.58.jpeg
  • WhatsApp Image 2023-05-30 at 13.38.48 (3).jpeg
  • WhatsApp Image 2023-05-30 at 13.38.48 (1).jpeg